ایمنی در برابر زلزله :

تجربه ی کشور های زلزله خیز مانند کشور ژاپن نشان می دهد که ایجاد آمادگی در برابر زلزله می تواند عامل مؤثری در کاهش عواقب ناشی از زلزله باشد. امروز در ادامه ی بحث گذشته ، می خواهیم در مورد ایمنی در برابر زلزله یاد بگیریم که می توان با رعایت اقدامات و نکات ایمنی ، آمادگی لازم را برای کمک و مشارکت یکدیگر در کاهش خسارت های ناشی از زلزله اقدامات مؤثری انجام داد.

تعریف ایمنی:

اقداماتی هستند که انجام دادن آن ها امکان حفاظت از سلامت  و جان افراد  را در برابر وقوغ زلزله افزایش می دهد و از بروز حوادث  ناگوار تا حد زیادی می کاهد .

ایمن سازی ساختمانی :

 شامل آن دسته از از اقداماتی هستند  که ساختمان ها را در برابر زلزله مقاوم می کند. اقداماتی مانند تعیین محل مناسب برای بنای ساختمان ها ( دور بودن از گسل های فعال  و زمین های شیب دار و زمینی که مقاومت خاک آن مناسب نیست) ، طراحی صحیح و مقاوم ساختمان در برابر زلزله ، استفاده از مصالح ساختمانی مرغوب و مناسب ، ساخت بناها با بکار گیری کارگران ماهر و آموزش دیده ، نظارت بر ساخت و کنترل کیفیت توسط مهندسان ناظر و سازمان های مسئول و تعمیر و مقاوم سازی ساختمان های موجود.

ایمن سازی غیر ساختمانی :

اقداناتی هستند که برای ایمن کردن وسایل  داخل ساختمان ها صورت می گیرند. گاهی اوقات به رغم مقاومت کافی بناها در برابر زلزله ف عواملی چون سقوط ، پرتاب ، شکستن و جابجایی وسایل داخل ساختمان ایجاد خطر می کند ؛ به همین علت این وسایل باید در جای خود  محکم شوند.

باتوجه به مطالب اشاره شده آموزش مردم و افزایش آگاهی آنان در برابر حوادث و  رعایت مسائل ایمنی نکته مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد چرا که اگر مردم از موضوعی آگاهی نداشته باشند قطعاً نمی توانند آمادگی لازم را کسب کنند .بار ها اتفاق افتاده است که بعد از وقوع زلزله  تعدادی از افراد، سالم از زیر آوار بیرون کشیده شدند و وقتی علت را جویا شدیم همگی گفتند در مدرسه یا از طریق تلویزیون یاد گرفتیم که کنج دیوار و زیر میز و داخل چهار چوب درها نقاط امن در هنگام وقوع زلزله است و ما با پناه گیری درست توانستیم سالم بمانیم . پس فرهنگ سازی در جامعه و آموزش مستقیم و غیر مستقیم عامل مهمی در کاهش خسارات  مادی و معنوی می باشد. و در سایه همین آموزش و افزایش آگاهی ف همکاری و آمادگی محقق می شود.

 مثلث  ایمنی :

مثلث ایمنی از 3 ضلغ آگاهی + آمادگی + همکاری تشکیل شده است.نکته مهم در این مثلث ، ایمنی افرادی است که در داخل کاد وسط ( نماد خانواده) حاصل شده است. ایمنی افراد خانواده بعنوان جامعه ای کوچک از طریق سه رکن آگاهی ، آمادگی و همکاری محقق می شود.

 سه نکته مهم به عنوان پیشگیری در برابر زلزله :

1)       آموزش مردم و افزایش آگاهی و آمادگی آن ها در برابر زلزله

2)      مقاوم سازی ساختمان ها و رعایت اصول مهندسی

3)     محکم  و ایمن کردن وسایل داخل ساختمان ها

شورای ایمنی در برابر زلزله:

وقتی که بحران در کشور ایجاد می شود و شهر از حالت عادی خارج شده و اوضاع آشفته می شود به گروه هایی نیاز داریم که بتوانند با کمک ، مشارکت و هماهنگی به مردم آسیب دیده کمک برسانند و با ارائه خدمات ، نیاز های اولیه  آن ها را رفع کنند و نگذارند افراد سود جو  وارد کار شده و از موقعیت ایجاد شده  سوء استفاده کنند

نکته مهم اینکه گروه ها زیر نظر یک سرپرست فعالیت های گروه را نظم می بخشد و هماهنگی ایجاد می کند . افراد به تنهایی  قادر به فعالیت نیستند . بنابر این ، باید به صورت گروهی و با همکاری یک دیگر فعالیت کنند .

الف) گروه تدارکات و پشتیبانی :

این گروه باید قبل از وقوع زلزله  نسبت به تمهید مقدمات و تهیه ملزومات لازم اقدام کند . گروه تدارکات وپشتیبانی وظیفه پشتیبانی از همه گروه ها را بر عهده دارد و باید نیاز های آنها را پیش بینی و تامین نماید.

وظایف گروه تدارکات و پشتیبانی:

1)       تهیه فهرست از نزدیک ترین مراکز امدادی و درمانی به همراه شماره تلفن و آدرس

2)      تهیه مواد غذایی ، آب و وسایل ضروری گروه های دیگر

3)     توزیع وسایل بین گروه ها ( این گروه وسایل ضروری گروه های آتش نشان ، کمک های اولیه و تجسس را در اختیار آنها قرار می دهد)

4)      تهیه نقشه مدرسه ( این نقشه باید بسیار ساده باشد و در آن ، مکان های مختلف مانند کلاس ها، آزمایشگاه ، کتابخانه ، راه های خروجی و محل وسایل ضروری مشخص شده باشد.

5)     تشکیل کلاس های آموزشی برای اعضای گروه های مختلف شورای ایمنی ( با دعوت از استادان و مربیان جمعیت هلال احمر ، آتش نشانی و...)

ب)گروه تجسس:

این گروه  بعد از وقوع زلزله  وارد کار شده و برای جست و جوی  مجروحان   از زیر آوار کار خود را آغاز می کند.

وظایف گروه تجسس:

1)       جست و جو برای یافتن مجروحان و افراد.

2)      جلوگیری از ورود افراد به داخل ساختمان ( این گروه باید از ورود افراد به مکان های پر خطر جلوگیری کند)

3)     انتقال مجروحان به جای امن ( افراد این گروه باید دوره های هلال احمر را نیز بگذرانند و انواع حمل مجروح را با توجه به نوع جراحت ها فرا بگیرند.

4)      بررسی ساختمان از نظر نشت گاز ، قطع برق و شکستن لوله ها

5)     تعیین جاهای امن و غیر امن ( با استفاده از رنگ قرمز مکان های غیر امن، رنگ سبز مکان های امن و رنگ زرد مکان های عبور با احتیاط ، تعیین می شود.

ج‌)     گروه نجات و امداد:

این گروه  بعد از وقوع زلزله برای نجات جان مصدومان و امداد رسانی به آنها  وارد می شود.

 وظیفه گروه نجات و امداد:

1)       امداد رسانی به مجروحان

2)      انتقال مجروحانی که جراحت های عمیق دارند به مراکز درمانی

3)     صحبت کردن با بیماران و روحیه  و امید دادن به آن ها

4)      اسکان دادن مردم و تعیین سر پناه برای آنان

  د)گروه آتش نشان:

وظایف گروه:

1)       خاموش کردن آتش

2)      بررسی ساختمان از نظر احتمال آتش سوزی

3)     بررسی ساختمان از نظر احتمال خطر های بعدی ( برق گرفتگی ف نشس گاز و ... )

 کپسول های آتش نشانی قابل حمل،طوری طراحی شده اند که به آسانی برای اتش سوزی های کوچک وقابل کنترل مورد استفاده قرار می گیرند.

جهت استفاده از این کپسول ها باید به بر چسب روی آنها توجه شود چرا که برروی این بر چسب ها اطلاعاتی در مورد کپسول مورد استفاده نوشته شده است.هر کپسول، ویژه ی خاموش کردن نوع خاصی از آتش طراحی شده و استفاده نادرست انها ممکن است باعث مشتعل تر شدن آتش و بروز خسارات جبران ناپذیری گردد.محل نصب و قابل دسترس بودن این کپسول ها ،نکته مهم دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.


باید دقت نمود که این کپسول ها در محل های قابل مشاهده و قابل دسترس ،با برسی های دقیق فیزیکی ،نصب شده و در اختیار افرادی قرار گیرند که با کربرد آنها آشنایی کافی داشته باشند.

 

و) گروه انتظامات و امنیت:

1)       ایجاد کمر بند امنیتی در اطراف منطقه حادثه دیده

2)      کنترل ورود و خروج افراد در منطقه حادثه دیده

3)     شناسایی افراد سابقه دار و جلوگیری از سرقت اموال مردم

4)      حفاظت از اماکن و ساختمان ها ی دولتی و بانک ها به منظور حفظ اسناد و مدارک  و اموال موجود در آن ها

برقراری نظم و همکاری در کمک رسانی به مردم منطقه حادثه دیده